Του π. Μιχαήλ Σαντοριναίου, Ιεροκήρυκος της Ι.Μ.Θ.
Για να εκκλησιαζόμαστε θεάρεστα
Ι΄ Κυριακή του Λουκά
Ο Κύριός μας βρίσκεται στο τέλος της τριετούς κοσμοσωτήριας δημόσιας δράσης Του. Πάντοτε υποδειγματικός τηρητής του Νόμου του Θεού, σήμερα Σάββατο επισκέπτεται μια Συναγωγή.
Στο τέλος παίρνει τον λόγο και διδάσκει. Αφού ολοκληρώσει τη διδαχή λέει σε μια ταλαίπωρη γυναίκα που το κεφάλι της έβλεπε σχεδόν τα γόνατα της: “Γύναι, ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου” (Λουκ. ιγ΄ 12). “Καὶ παραχρῆμα ἀνωρθώθη” (Λουκ. ιγ΄ 13).
Με αφορμή το γεγονός αυτό, θα μιλήσουμε για την αναγκαιότητα του εκκλησιασμού και για τις προϋποθέσεις της ωφέλειας από αυτόν.
Το ηλιοτρόπιο είναι ένα πανέμορφο φυτό του οποίου το άνθος κοιτάει συνεχώς τον κινούμενο Ήλιο. Την κίνηση αυτή, πιο δειλά αλλά χαρακτηριστικά, την κάνουν όλα τα φυτά. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να βλέπουν τον ήλιο.
Το ίδιο ακριβώς κάνουν και όλες οι υγιείς ψυχές των ανθρώπων. Είναι ετερόφωτα πνευματικά φώτα (Ματθ. ε΄ 14), όπως είπε ο Χριστός, που κοιτούν συνεχώς το μεγάλο Φως του Χριστού (Ματθ. δ΄ 16). Δεν μπορούν να μην ποθούν τον Χριστό, δεν μπορούν να μην εκτελούν με αγγελική προθυμία τις σωστικές εντολές Του, δεν μπορούν να μην προσεύχονται αδιάλειπτα (Α΄ Θεσσ. ε΄ 17). Δεν μπορούν να μην “ὀρθρίζει τὸ πνεῦμα” τους “πρὸς ναὸν τὸν ἅγιόν” Του.
Έτσι τρέχουν αξημέρωτα, όπως στις δύσκολες μέρες της καραντίνας που απαγόρευαν τον εκκλησιασμό, για να υμνήσουν, να δοξολογήσουν, να συγχωρεθούν, να ακούσουν, να διδαχθούν, να κοινωνήσουν τον Κύριο τους και Θεό τους.
Όχι μόνο την Κυριακή. Τους φαίνονται τόσο ελάχιστες μια-δυο ώρες από τις 168 ώρες της εβδομάδος. Διψάνε για την λατρεία του Θεού!
Όταν κάποιος αραιώνει τον εκκλησιασμό, σημαίνει ότι είναι αδιάθετος ή αδιάφορος στην ψυχή.
Δείτε τις κατακόμβες.
Δείτε τους Χριστιανούς στη Σοβιετική Ένωση.
Δείτε τους πιστούς στην καραντίνα.
Δείτε τη σημερινή πρωταγωνίστρια, τη συγκύπτουσα.
Δείτε τον αναμάρτητο Ιησού.
Όλοι τους παρά τις πολυποίκιλες δυσκολίες τρέχουν να λατρέψουν τον Θεό.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε. Ωφελούνται όλοι από τον εκκλησιασμό; Την απάντηση μας δίνει η σημερινή Συναγωγή του Ευαγγελίου, στην οποία συνυπάρχουν τρεις κατηγορίες θρησκευόμενων ανθρώπων.
Μία πρώτη κατηγορία είναι από μόνη της η πιστή, ευγενική και αγόγγυστη ψυχή της υπό του σατανά βασανιζομένης επί δεκαοκτώ χρόνια γυναίκας! Ο καρδιογνώστης Κύριος δεν είδε μόνο το παραμορφωμένο σώμα της. Πρόσεξε κυρίως την φωτεινή ψυχή της. Αυτή την έφερε νωρίς, νωρίς στην Συναγωγή. Αυτή αντί να “κλαίει την μοίρα της” δόξαζε τον Θεό! Αυτή παρά το βάσανο της επί δεκαοκτώ χρόνια, δεν γόγγυσε, δεν παραπονέθηκε, δεν εναντιώθηκε στον Θεό!
Που το ξέρουμε αυτό;
Μα αν ο Κύριος έβλεπε αμαρτίες, θα έλεγε πρώτα αυτό που είπε στον παράλυτο: “ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου” (Ματθ. θ΄ 2). Αλλά είδε ο Κύριος την αρετή της και είπε με τη θεϊκή του δύναμη: “Γύναι, ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου”.
Μια δεύτερη κατηγορία: ο άδολος, αγράμματος, απλός, ταπεινός και καλοπροαίρετος “ὄχλος”. “Καὶ πᾶς ὁ ὄχλος ἔχαιρεν ἐπὶ πᾶσι τοῖς ἐνδόξοις τοῖς γινομένοις ὑπ᾿ αὐτοῦ” (Λουκ. ιγ΄ 17). Δηλαδή τα καθαρά μάτια των ταπεινών αυτών ανθρώπων πρόσθεσαν σε όλα τα προηγούμενα θαύματα του Χριστού και το σημερινό και έτσι είδαν στο Πρόσωπο του Χριστού έναν σπουδαίο Εκπρόσωπο του Θεού. Τον Μεσσία;
Και τρίτη οδυνηρή κατηγορία αποτελούν ο ἀρχισυνάγωγος και πάντες οι ομόφρονες “ἀντικείμενοι Αὐτῷ”, φθονεροί, υποκριτές και εμπαθείς αντίπαλοι του Ιησού. Αυτοί είναι δηλητηριασμένοι από τα πάθη τους και για αυτό βλέπουν με “μισό μάτι”, με μίσος, με μοχθηρία τα θαύματα του Χριστού.
Η γλώσσα τους στάζει δηλητήριο για τον Χριστό, για τον λαό και για την φουκαριάρα την ανάπηρη. Πάνε στην Συναγωγή, δήθεν για να τιμήσουν τον Θεό και μισούν τον άρρωστο, τον λαό, τον Ιησού, τον Θεό τον ίδιο. “῎Εξ ἡμέραι εἰσὶν ἐν αἷς δεῖ ἐργάζεσθαι· ἐν ταύταις οὖν ἐρχόμενοι θεραπεύεσθε, καὶ μὴ τῇ ἡμέρᾳ τοῦ σαββάτου” (Λουκ. ιγ΄ 14). Αγαπούν πιο πολύ το βόδι τους και τον όνο τους παρά την “θυγατέρα Ἀβραάμ”, πολυβασανισμένη συγγενή τους!
Χάρισέ μας Κύριε το φρόνημα, την καθαρότητα, την ταπείνωση, τα μάτια της ψυχής του άδολου όχλου και της υψιπετούς πρώην συγκύπτουσας, για να σε βλέπουμε στη Θεία Λειτουργία και να σου επιτρέπουμε να θεραπεύεις την επί πολλά έτη ανάπηρη ψυχή μας!

